بیماریبیماری های مغز و اعصاب

همه چیز درباره تشخیص و درمان اوتیسم

اختلال اوتیسم چیست؟

اختلال طیف اوتیسم به دنبال آسیبی در مغز و سیستم عصبی به وجود می آید. بیماری اوتیسم، اختلالی رشدی عصبی می باشد که به دنبال آن آسیبهایی در مهارت های حسی، حرکتی، ذهنی، گفتاری و ارتباطی به وجود می آید. اوتیسم بر حسب شدت ابتلا به 3 سطح خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود. درمان اوتیسم خفیف در مدت زمان کوتاه تری اتفاق می افتد در صورتی که اوتیسم متوسط و شدید برای درمان به مدت زمان بیشتری نیاز دارد. علائم اوتیسم در سنین مختلف، از نوزادی تا 3 سالگی بروز می کند که در هر سنی علائم آن به شکل های متفاوتی بروز می کند. تا به امروز علت مشخصی برای اوتیسم شناخته نشده است و فقط بعضی فاکتورها مانند اختلالات ژنتیکی، مصرف برخی داروها حین باردرای، زایمان سخت، نارس به دنیا آمدن نوزاد،  ریسک ابتلا به اوتیسم را در کودکان افزایش می دهند. تشخیص اوتیسم بسیار کار دشواری است زیرا علائم اوتیسم با اختلال های دیگری مانند اختلال پردازش حسی، کم توانی ذهنی، تاخیر ذهنی حرکتی، دیجیتال بیبی و آسیب های مغزی مشابه است به همین دلیل برای تشخیص صحیح اختلال اوتیسم باید به متخصص روانپزشک کودک و یا متخصص کاردرمانی مراجعه شود. در نظر داشته باشید هر چه اختلال اوتیسم زودتر تشخیص داده شود شانس بیشتری برای درمان وجود دارد. بنابراین علائم اوتیسم که در ادامه گفته می شود را با دقت مطالعه فرمائید و در صورت داشتن هر کدام از علامت ها حتما به متخصص روانپزشک و یا متخصص کاردرمانی مراجعه فرمائید.

مهمترین علائم اوتیسم:

1.تا سن 6 ماهگی لبخند اجتماعی یا اشتراکی ندارد و علاقه ای به بازی کردن با دیگران ندارد.

2.بی دلیل گریه می کند و به سختی در آغوش مادر آرام می شود.

3.در بعضی موارد در جویدن و بلع غذاها مشکل دارند.

4.به اسم خودش یا واکنش نشان نمی دهد یا بسیار کم توجه می کند.

5.صداهای بلند و مکان های شلوغ کودک را به هم می ریزد.

6.نمی تواند با کلمات جمله سازی کند و جملات 2 کلمه ای فعل دار مانند آب بده یا بابا بیا نمی گوید.

7.علاقه ای به بازی کردن با کودکان دیگر ندارد و ترجیح می دهد تنهایی بازی کند.

8.از ارتباط چشمی پایینی برخوردار هستند.

9.به جای بازی کردن با اسباب بازی ها، آنها را نزدیک چشمان خود می کند و به جزئیات آنها خیلی توجه می کند.

10.علاقه دارند به اشیایی که می چرخند نگاه کنند مثل پنکه، ماشین لباسشویی و چرخ ماشین.

11.ردیف کردن اشیا کنار هم در یک خط (ماشین ها را پشت سر هم قطار می کند)

11.بعضی از این کودکان کلماتی را که همان لحظه شنیده اند یا قبلا شنیده اند را تکرار می کنند یعنی اکولالیا دارند.

12.رفتارهای کلیشه ای مثل بال بال زدن، حرکت دادن دستها جلوی چشم، تکان دادن اشیا جلوی چشم ها، نگهداشتن اشیا در دست ها و …

13.هر گونه تغییر مانند محیط جدید و افراد جدید برای این کودکان آزار دهنده است.

درمان اوتیسم

2.اختلال اوتیسم را چگونه تشخیص می دهند؟

تشخیص اختلال اوتیسم بسیار مهم و حساس می باشد زیرا علائم اوتیسم با اختلالات دیگر بسیار مشابه می باشد و در صورتی که تشخیص به درستی انجام نشود درمان آن غیر ممکن است و زمان طلایی درمان از دست می رود. مهمترین فاکتور در درمان اوتیسم، تشخیص زودهنگام می باشد طوری که هر چه دیرتر تشخیص داده شود میزان تاثیرگذاری درمان کمتر می شود و مدت زمان درمان طولانی تر خواهد شد. در گذشته اختلال اوتیسم را در 3 سالگی تشخیص می دادند اما امروزه سن تشخیص اوتیسم را 2 سالگی در نظر می گیریم و به خانواده ها توصیه می کنیم، اگر هر کدام از علائم بالا را در کودک مشاهده کردند حتما قبل از 2 سالگی به متخصص روانپزشک و متخصص کاردرمانی مراجعه نمایند.

3.جدیدترین و بهترین درمان اوتیسم چیست؟

در نظر داشته باشید زمانی که اوتیسم توسط متخصص روانپزشک و یا متخصص کاردرمانی تشخیص داده شد بلافاصله درمان آن باید شروع شود. طیف اوتیسم دارای 3 سطح خفیف، متوسط و شدید می باشد که هر چه شدت این اختلال بیشتر باشد مدت زمان درمان آن بیشتر خواهد شد. اصلی ترین و بهترین درمان اوتیسم، کاردرمانی و گفتاردرمانی و در صورت لزوم دارو درمانی می باشد. کاردرمانی حسی حرکتی، کاردرمانی ذهنی شناختی و گفتاردرمانی کامل ترین درمان برای اختلال اوتیسم می باشد. روش های دیگری به عنوان مکمل کاردرمانی و گفتاردرمانی برای کاهش علائم اوتیسم وجود دارند مانند موسیقی درمانی، رون درمانی، سوارکاری و تغذیه درمانی. طبیعتا در این متن کوتاه فرصت برای توضیح بیشتر وجود ندارد، در صورت نیاز برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت کلینیک توانبخشی نیک به آدرس www.clinicnik.ir مراجعه فرمائید و یا با شماره 09304071002 تماس حاصل فرمائید. کلینیک توانبخشی نیک ارائه کننده خدمات تخصصی کاردرمانی و گفتاردرمانی در سردار جنگل می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.