ارتباط چاقی و غبغب (آیا چاقی باعث ایجاد غبغب میشود؟)
چکیده : غبغب و چاقی، دو موضوع پیچیده و مرتبط با یکدیگر هستند و غبغب را میتوان یکی از علائم اضافهوزن یا چاقی برشمرد. تنها علت غبغب، چاقی و اضافه وزن نیست بلکه مشکلات
در بدن همه افراد، قسمتهایی وجود دارد که چربی در آن ناحیه انباشته میشود. یکی از این قسمتها، چربی زیر چانه است که غبغب نامیده میشود. غبغب و چاقی، دو موضوع پیچیده و مرتبط با یکدیگر هستند و غبغب را میتوان یکی از علائم اضافهوزن یا چاقی برشمرد. البته، این نکته نیز قابل ذکر است که تنها علت غبغب، چاقی و اضافه وزن نیست بلکه مشکلات ژنتیکی هم در بهوجود آمدن غبغب تاثیر دارند. به طور کلی، دلایل مستقیم و غیرمستقیم زیادی در بهوجود آمدن غبغب نقش دارند که بعضی از آنها بهدلیل جمع شدن چربی و سبکزندگی ناسالم هستند و برخی دیگر، مربوط به بیماری یا مشکلات ژنتیکی فرد است. در این مقاله، به بررسی ارتباط بین چاقی و غبغب میپردازیم ارتباط میان این دوعامل را بیشتر توضیح میدهیم. همراه ما باشید تا به درک عمیقتری از این موضوع دست یابیم.
فهرست عناوین
غبغب و دلایل ایجاد آن
غبغب، به اضافه بافت چربی یا پوست اضافی در زیر چانه گفته میشود که پوست را از حالت طبیعی خود خارج میکند و باعث تجمع چربی زیر چانه و گردن میشود. این مشکل میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود از جمله:
- افزایش وزن و چاقی: خوردن غذاهای چرب، رسوب چربی در ناحیه زیرچانه را افزایش میدهد و باعث چاقی و تجمع چربی در ناحیه زیرچانهای میشود. خاصیت ارتجاعی پوست سبب میشود که پوست آن قسمت از حالت طبیعی خود خارج شده و کشیده شود و باعث ایجاد ظاهر غبغب گردد.
- پیری و از بین رفتن کشسانی پوست: با افزایش سن، پوست و بافتهای زیرین وهمچنین ماهیچهها، در ناحیه گردن و چانه کشسانی و سفتی خود را از دست میدهند و شل میشوند. وجود چربیهای زیرجلدی و همچنین از بین رفتن خاصیت کشسانی پوست، باعث میشود که پوست سنگین شده و به سمت پایین آویزان شود و باعث نمایان شدن غبغب شود.
- ژنتیک و ساختار صورت: برخی افراد ممکن است به دلیل ساختار صورت و استخوانبندی صورت خود، به طور ژنتیکی مستعد ایجاد غبغب باشند. به طور مثال، ویژگیهای خاص صورت مانند چانه عقبرفته یا گردن پر طبیعی میتواند افراد را مستعد ایجاد غبغب کند.
- کاهش وزن: جالب است بدانید که علاوه بر افزایش وزن، کاهش وزن نیز میتواند با ایجاد افتادگی پوست و تغییر شکل داخلی آن میتواند باعث بهوجود آوردن غبغب در زیر چانه شود.
- نحوه قرار گرفتن صورت: انجام برخی حرکات صورت به طور مکرر، مانند خمشدن به جلو میتواند به ظهور غبغب کمک کند. به طور مثال، وقتی که سر در حالت افتاده قرار دارد، چربیها در ناحیه چانه جمع میشوند و باعث ایجاد غبغب در طول زمان میشوند.
- تغییرات هورمونی: نوسانات هورمونی، مانند آنچه در دوران بارداری یا یائسگی تجربه میشوند، میتوانند منجر به افزایش وزن و تجمع چربی در ناحیه چانه و گردن شوند که تشدید کننده ایجاد غبغب هستند.
در بالا، تعدادی از شایعترین دلایل بهوجود آمدن غبغب، معرفی و توضیح داده شد. متوجه شدیم که میتوانیم بگوییم چاقی یکی از مهمترین عوامل ایجاد غبغب میباشد چرا که باعث تجمع چربی در زیرپوست و از بین بردن حالت طبیعی آن میشود. در ادامه، به معرفی راههایی برای درمان و کاهش غبغب میپردازیم.
راهکارهای کاهش غبغب
اگر غبغب دارید و بهدنبال روشی برای برطرف کردن آن هستید، در ابتدا باید روشهای مختلف را بشناسید. به طورکلی، روشهای زیادی برای درمان غبغب وجود دارد. از محصولات درمانی گوناگون تا انواع رژیمهای غذایی و ورزشهای مختلف. از آنجایی که ورزش و تغذیه بهترین راهکار طبیعی برای درمان چاقی و غبغب بهشمار میروند، در ابتدا به توضیح حرکات ورزشی و همچنین درمانهای خانگی مناسب برای کاهش غبغب میپردازیم و سپس روشهای درمانی را نیز برای درمان چاقی و غبغب بیان میکنیم.
تمرینات ورزشی برای کاهش غبغب
- حرکات زبان: با فشار دادن زبان به سمت بالا و نگه داشتن آن در این وضعیت به مدت 5-10 ثانیه، عضلات چانه را تقویت کنید. این حرکت را 10-15 بار تکرار کنید و روزانه 2 تا 3 دور انجام دهید. این تمرین، عضلات چانه را درگیر میکند و به بهبود ظاهر غبغب کمک مینماید.
- چرخش گردن: برای چرخاندن گردن، باید سرتان را به یک سمت بچرخانید سپس همین حرکت را برای سمت دیگر انجام دهید. این حرکت را در 3 ست 10تایی انجام دهید.
- حرکت جمعکردن چانه: برای انجام این تمرین، سر را به آرامی به سمت عقب حرکت دهید تا چانه به سمت گردن نزدیک شود. سعی کنید در این حالت چانه را به گردن نزدیک نگه دارید. این حرکت را در 3 ست 15تایی انجام دهید.
- کشش سر به پهلو: این حرکت، یکی از حرکات بسیار موثر برای کاهش غبغب است. زیرا با درگیری زیادی برای عضلات گردن و چانه ایجاد میکند و باعث کاهش سریع غبغب میشود. برای انجام این حرکت، ایتدا سررا به سمت راست بگیرید به گونهای که در گردن کشش ایجاد شود. سپس همین اقدام را بری سمت چپ نیز انجام دهید. این حرکت را در سه ست تایی تکرار کنید.
- بوسیدن سقف: در ابتدا، سر خود را به عقب ببرید و با بالا آوردن چانه سعی کنید سقف را ببوسید (این حرکت فرضی است.) آن را در 3 ست 15تایی انجام دهید.
درمانهای خانگی برای کاهش غبغب
در کنار تغییرات سبک زندگی و انجام تمرینات ورزشی، راهکارهای طبیعی متعددی نیز برای کاهش غبغب وجود دارد. در ادامه به توضیح برخی از این روشهای طبیعی میپردازیم:
- ماساژ منظم ناحیه چانه و گردن با روغن جوانه گندم: استفاده از روغن جوانه گندم، به دلیل مقدار زیاد ویتامین E که دارا است برای جمع کردن پوست و کاهش غبغب بسیار موثر است. برای انجام ماساژ، کمی از روغن را کف دست خود بریزید و با استفاده از نوک انگشتان به آرامی ناحیه چانه و گردن را ماساژ دهید. این کار را روزانه 5 الی 10دقیقه انجام دهید.
- استفاده از کرمهای طبیعی: کرمهای حاوی مواد طبیعی مانند کلاژن، ویتامین C و ویتامین E میتوانند به بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش ظاهر غبغب کمک کنند. این کرمها را روزانه صبح و شب بر روی ناحیه چانه و گردن زده و ماساژ دهید.
- آدامس جویدن: آدامس جویدن باعث تقویت عضلات چانه و گردن میشود و به بهبود ظاهر غبغب کمک میکند.
- استفاده از ماسکهای طبیعی: ماسکهای طبیعی حاوی مواد مغذی و آنتیاکسیدان، میتوانند به بهبود ظاهر پوست و کاهش غبغب کمک کنند. برای تهیه این نوع ماسکها، میتوانید از مواد طبیعی مانند آووکادو، عسل، شیر، آرد و آب لیمو استفاده کنید. این ماسکها را روی ناحیه چانه و گردن قرار داده و پس از 15-20 دقیقه بشویید.
انجام منظم این تمرینات (راهکارهای کاهش غبغب) در کنار تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب، میتواند به طور مؤثری به کاهش ظاهر غبغب کمک کند و بعد از سه هفته میتوانید شاهد تغییرات صورت گرفته باشید. اما در صورت عدم موفقیت این روشها و یا نتیجه گیری سریع، میتوان به سراغ درمانهای جراحی نیز رفت.
درمان غبغب با عمل جراحی:
در صورت عدم موفقیت روشهای طبیعی و غیرجراحی برای کاهش ظاهر غبغب، میتوان به سراغ درمانهای جراحی رفت. در ادامه برخی از متداولترین درمانهای جراحی برای کاهش غبغب بیان شدهاند:
- لیپولیز: لیپولیز یکی از روشهای رفع غبغب با عمل جراحی میباشد که به معنای برداشتن چربی اضافه در ناحیه چانه و گردن اطلاق میشود. این روش، به شیوههای گوناگونی انجام میشود که رایجترین آن، لیپولیز لیزری است. در این روش از گرمای حاصل از لیزردرمانی برای حذف چربیها و شکلدادن به پوست استفاده میکنند.
- مزوتراپی: مزوتراپی یک روش تهاجمی است که در آن، مخلوطی از مواد مغذی و داروهای موضعی به صورت تزریقی به لایه میانی پوست (مزودرم) تزریق میشود. اسید دیاکسیکولیک که در این ترکیبات وجود دارد، باعث جذب چربیها میشود. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که در صورت تزریق نادرست اسید دیاکسیکولیک، آسیبهای جدی بهوجود میآید. در هر دوره درمان به این روش، به 20 مرحله تزریق در مدت زمان یکماه نیاز است. این روش با بیحسی موضعی انجام میشود و دارای عوارض جانبی مانند تورم، کبودی، درد و سرخی نیز میباشد.
دکتر مهدی احمدی فوق تخصص جراحی پلاستیک، یکی از بهترین پزشکان در زمینه جراحی های پلاستیک هستند که میتوانند با انجام عمل جراحی رفع غبغب، به شما کمک کنند.