6 نوع قرص تیروئید و معایب و مزایای آنها
داروهای تیروئید داروهایی هستند که بر عملکرد غده تیروئید تاثیر میگذارند. تیروئید اندام کوچکی در گردن است که هورمونهایی را برای متابولیسم، رشد و تکامل بدن تولید و تنظیم میکند. داروهای تیروئید را میتوان برای درمان شرایط مختلفی که بر غده تیروئید تأثیر میگذارد، مانند کمکاری تیروئید (سطح پایین هورمون تیروئید)، پرکاری تیروئید (سطح هورمون تیروئید بالا)، گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید) و سرطان تیروئید استفاده کرد.
فهرست عناوین
داروهای تیروئید چیست؟
برخی از رایجترین داروهای تیروئیدی عبارتند از مکمل ید، داروی لیتیوم، داروی آمیودارون، داروی آلندرونات، داروی متیمازول و داروی لووتیروکسین. این داروها مکانیسمهای اثر و عوارض جانبی متفاوتی بر غده تیروئید و سایر اندامهای بدن دارند.
سایر روشهای درمانی که میتوانند برای درمان اختلالات تیروئید مورداستفاده قرار گیرند عبارتند از تغییرات رژیم غذایی، مکملها، داروهای گیاهی، طب سوزنی، یوگا، مدیتیشن یا مشاوره. این درمانها میتوانند با ارائه حمایت، تسکین یا پیشگیری، به بهبود رفاه و سلامت کلی افراد مبتلا به اختلالات تیروئید کمک کنند.
بااینحال، این درمانها نباید جایگزین درمانهای معمول پزشکی شوند و باید با احتیاط و تحت نظارت پزشکی استفاده شوند. افرادی که از این درمانها استفاده میکنند باید پزشک خود را در مورداستفاده از آنها و هرگونه تاثیری که تجربه میکنند مطلع کنند. درمان بیماریهای تیروئید به نوع و شدت بیماری و همچنین سن، سلامتی و ترجیحات فرد بستگی دارد. برخی از رایجترین داروهای تیروئید عبارتند از:
۱. مکمل ید
ید یک ماده معدنی ضروری است که برای سنتز هورمونهای تیروئید موردنیاز است. کمبود ید میتواند باعث گواتر و کمکاری تیروئید شود، بهویژه در مناطقی که خاک و غذا ید کمی دارند. قرص ید برای تیروئید میتواند با تامین مصرف کافی ید در بدن به پیشگیری و درمان آن کمک کند. مکمل ید را میتوان بهصورت قرص، کپسول، قطره یا محلول مصرف کرد. بااینحال، ید بیشازحد نیز میتواند باعث مشکلات تیروئید، مانند پرکاری تیروئید یا بیماری خود ایمنی تیروئید شود؛ بنابراین، مکمل ید باید با احتیاط و تحت نظارت پزشکی استفاده شود.
۲. داروی لیتیوم
قرص لیتیم کربنات برای چه بیماری تجویز میشود؟ لیتیوم دارویی است که عمدتاً برای درمان اختلال دوقطبی، یک وضعیت روانی که باعث ایجاد نوسانات خلقی بین شیدایی و افسردگی میشود، استفاده میشود. لیتیوم همچنین میتواند غده تیروئید را با کاهش توانایی تولید و ترشح هورمونهای تیروئید تحت تاثیر قرار دهد.
این اتفاق منجر به کمکاری تیروئید یا گواتر در برخی از افرادی که لیتیوم را برای مدت طولانی مصرف میکنند، میشود. این دارو با سایر داروهای تیروئیدی مانند لووتیروکسین یا متیمازول تداخل داشته و اثرات آنها را تغییر میدهد؛ بنابراین، افرادی که لیتیوم مصرف میکنند باید آزمایش خون منظم برای نظارت بر عملکرد تیروئید خود انجام دهند و دوزهای خود را بر این اساس تنظیم کنند.
۳. داروی آمیودارون
آمیودارون دارویی برای درمان ضربان قلب نامنظم (آریتمی)، مانند تاکی کاردی بطنی یا فیبریلاسیون است و میتواند غده تیروئید را با تداخل در جذب ید و متابولیسم هورمونهای تیروئید تحت تاثیر قرار دهد. این اتفاق باعث کمکاری تیروئید یا پرکاری تیروئید در برخی از افرادی شود که آمیودارون مصرف میکنند.
از عوارض آمیودارون میتوان به تاثیرگذاری روی قلب، کبد، ریهها یا چشمها نام برد؛ بنابراین، افرادی که آمیودارون مصرف میکنند باید بهطور منظم آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و سایر عملکردهای اندام خود انجام دهند و علائم را به پزشک خود گزارش دهند.
۴. داروی آلندرونیت
قرص آلندرونیت دارویی است که برای درمان پوکی استخوان، وضعیتی که باعث تحلیل استخوان و افزایش خطر شکستگی میشود، کاربرد دارد. آلندرونات متعلق به دستهای از داروها به نام بیس فسفوناتها است که با مهار تجزیه استخوان و افزایش تراکم استخوان عمل میکند.
آلندرونیت با ایجاد سطوح پایین کلسیم در خون (هیپوکلسمی) که میتواند ترشح هورمون پاراتیروئید (PTH) را تحریک کند، بر غده تیروئید تاثیر میگذارد. PTH هورمونی است که سطح کلسیم و فسفات را در بدن تنظیم میکند و بر فعالیت غده تیروئید نیز تأثیر میگذارد؛ بنابراین، آلندرونات میتواند در برخی از افرادی که آن را مصرف میکنند، تغییراتی در عملکرد تیروئید و سطح هورمون ایجاد کند.
از عوارض جانبی آلندرونیت میتوان به تاثیرگذاری روی معده، مری، فک یا عضلات بدن اشاره کرد؛ بنابراین، افرادی که این دارو را مصرف میکنند باید دستورالعملهای نحوه مصرف صحیح آن را دنبال کنند و علائم را به پزشک خود گزارش دهند.
۵. داروی متی مازول
متی مازول دارویی است که برای درمان پرکاری تیروئید، وضعیتی که در آن غده تیروئید بیشازحد هورمون تیروئید تولید میکند، استفاده میشود. این دارو با مسدود کردن آنزیمی که ید را به هورمونهای تیروئید در غده تیروئید تبدیل میکند، عمل میکند. این امر باعث کاهش تولید و ترشح هورمونهای تیروئید در جریان خون میشود.
از عوارض متی مازول میتوان به تاثیر بر سیستم ایمنی بدن و در برخی از افراد که آن را مصرف میکنند، ابتلا به واکنشهای آلرژیک یا التهاب کبدی اشاره کرد. همچنین این دارو میتواند با سایر داروها مانند داروهای ضد انعقاد یا بتابلوکرها تداخل داشته باشد و اثرات آنها را تغییر دهد؛ بنابراین، افرادی که متی مازول مصرف میکنند باید آزمایش خون منظم برای نظارت بر عملکرد تیروئید و عملکرد کبد و تنظیم دوزهای خود را بر اساس آن انجام دهند.
۶. داروی لووتیروکسین
قرص لووکسین برای چیست؟ لووتیروکسین دارویی است که برای درمان کمکاری تیروئید، وضعیتی که در آن غده تیروئید هورمون تیروئید کافی تولید نمیکند، استفاده میشود. لووتیروکسین شکل مصنوعی تیروکسین (T۴)، یکی از هورمونهای اصلی تیروئید است. این دارو با جایگزینی هورمون T۴ ازدسترفته و بازیابی سطح طبیعی هورمونهای تیروئید در بدن عمل میکند.
اشکال دارویی لووتیروکسین میتوانند سایر اندامها و سیستمهای بدن مانند قلب، فشارخون، قند خون، کلسترول، استخوانها یا چرخه قاعدگی را در برخی از افرادی که آن را مصرف میکنند، تحت تاثیر قرار دهند. همچنین ممکن است با سایر داروها مانند مکملهای استروژن یا کلسیم تداخل داشته باشد و اثرات آنها را تغییر دهد؛ بنابراین، افرادی که لووتیروکسین مصرف میکنند باید بهطور منظم آزمایش خون انجام دهند تا عملکرد تیروئید و سطوح هورمونی خود را بررسی کنند و دوزهای خود را بر این اساس تنظیم کنند.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
داروهای تیروئید داروهایی هستند که بر عملکرد غده تیروئید تاثیر میگذارند. غده تیروئید، غده درونریز کوچکی در گردن است که با تولید هورمونهایی مختلف بر رشد، تکامل، عملکرد اندامهای مختلف بدن از جمله قلب و کبد تاثیر میگذارد.
داروهای تیروئیدی را میتوان برای درمان بیماریهای مختلف مانند کمکاری تیروئید، پرکاری تیروئید، گواتر و سرطان تیروئید استفاده کرد. بااینحال، داروهای تیروئید نیز مکانیسمهای اثر متفاوت و عوارض جانبی متفاوتی بر غده تیروئید و سایر اندامهای بدن دارند؛ بنابراین افرادی که از داروهای تیروئید استفاده میکنند باید توصیههای پزشک خود را در مورد نحوه استفاده ایمن و مؤثر از آنها رعایت کنند و در صورت وجود علائم یا مشکل به پزشک خود اطلاع دهند.
داروهای تیروئیدی میتوانند به بهبود کیفیت زندگی و سلامت افراد مبتلا به اختلالات تیروئید کمک کنند، اما برای جلوگیری از عوارض یا واکنشهای نامطلوب نیز نیاز به نظارت و تنظیم دقیق دارند. همچنین یک راه حل موثر برای همه نیستند، بلکه یک درمان شخصی هستند که به نیازها و شرایط هر فرد بستگی دارند.