سبک زندگی

راه های مقابله با خواب آلودگی در هنگام مطالعه

یکی از بزرگترین معضلاتی که بیشتر دانش آموزان هنگام مطالعه جدی با اون درگیرن، معضل خواب آلودگی هنگام مطالعه اس. در صورت عدم کنترل این مشکل به ظاهر عادی که همه باهاش مواجه هستن، میتونه آسیب های بزرگی به روند درس خوندن و پیشرفت شما بزنه. به همین دلیله که خیلی از دانش آموزا توی برنامه ریزی درسی خودشون به دنبال رفع خواب آلودگی هنگام مطالعه هستند. در این مقاله 16 روش طلایی برای رفع خواب آلودگی هنگام مطالعه به صورت علمی و جامع اورده شده که شما با رعایت هرکدوم از این نکات و اجرای این روش ها میتونید تا حد خیلی زیادی از خواب آلودگی خودتون جلوگیری کنید.

برای مطالعه مطالب مرتبط کلیک کنید:

6 روش اصلاح سبک زندگی کم تحرک

پیاده روی کدام قسمت بدن را لاغر می کند؟

چه پوزیشنی باعث حاملگی پسر می شود؟

معضل بزرگی به اسم خواب آلودگی!

شاید تا به حال احساس خواب آلودگی هنگام مطالعه به شما هم دست داده باشه، اصلا فرقی نمیکنه چقدر زمان رو صرف مطالعه کردی، همینکه کتاب رو باز میکنی خوابت میگیره! و احساس خستگی و کسلی میکنی بعضی وقتا جوریه که خستگی هنگام مطالعه باعث میشه هر چی هم تا حالا خوندی یادت بره!  اما واقعا دلیل این خواب آلودگی چیه؟ چیکار کنیم موقع درس خوندن خوابمون نگیره؟ این معضل بزرگیه که خیلی ها باهاش دست و پنجه نرم میکنن ولی به قول معروف هر مشکلی درمانی داره فقط نیاز به شناخت راه درمان هست.

دلیل علمی خواب آلودگی هنگام مطالعه چیست؟

دانشمندان به تازگی کشف کردند که در مغز سلول هایی وجود دارد به نام آستروسیت، سوختن آستروسیت در مغز باعث ترشح ماده ای به نام آدنوزین می‌شه. آدنوزین ماده ای در مغزه که باعث خواب آلودگی ما میشه. این ماده با کافئین سرکوب شده و از بین میره. ماده ی آدنوزین در تمام مدت بیداری ما در مغز تجمع پیدا کرده و باعث خواب آلودگی ما میشه.

 

 16 روش طلایی برای رفع خواب آلودگی

در ادامه به 16 روش طلایی برای رفع خستگی و خواب آلودگی میپردازیم. در جلسات مشاوره کنکور، همیشه این موارد به مراجعه کنندگان گوشزد میشه و مورد مهمی به حساب میاد. این روش های به ظاهر ساده تاثیر های مستقیمی بر میزان خواب آلودگی شما میزاره و با رعایت هرکدوم از این روش های بعضا پایه تا حد زیادی از این معضل بزرگ راحت بشید.

 1- استفاده از مواد مغزی

از دلایل خواب آلودگی هنگام مطالعه میشه به کمبود مواد مغذی اشاره کرد، بعضی ها در دروان امتحانات وعده های غذایی رو نادیده میگیرن و تمرکز خودشون رو به مطالعه اختصاص میدن که میشه گفت این کار کاملا اشتباهی هست. کمبود مواد مغزی باعث خستگی و خواب آلودگی مغز میشه، بسیار مهمه که هنگام مطالعه و درس خوندن غذای مقوی بخورید تا مغزتون قدرت بیشتری داشته باشه. در سبد غذاییتون حتما غلات کامل و نان ارگانیک رو قرار بدید، همچنین میتونید از مواد مغذی مثل (خرما،کشمش،انجیر،عسل،مربا و…) یا حداقل چن دانه کشمش یا بیسکویت استفاده کنید. مواد غذایی مانند:ماهی سالمون،سویا،دانه کدو تنبل و موادی که در اون ها امگا ۳ باشد باعث فعال تر شدن مغز و بهبود کارکردش میشه.

2- محیط مطالعه

۱. محیط مطالعه قطعا اهمیت بالایی داره و تاثیر زیادی روی خواب آلودگی میزاره. شما هرگز نباید داخل تخت خواب و یا به حالت دراز کشیده درس بخونید در این حالت مغزباید دو کار درس خواندن و خوابیدن را به صورت همزمان انجام بده و اصلا موقعیت خوبی برای مطالعه نیست. پس بهتره برای مطالعه بشینید. مخصوصا بهترین حالت نشستن روی صندلی و پشت میز مطالعه است.

۲. همچنین میتونید به موزیک ملایم گوش بدید، موزیکی که بی کلام باشه.

۳. هرگز نباید هنگام مطالعه میزتون شلوغ باشه

۴.محیطی که توی اون مطالعه می‌کنید حتما باید روشن باشه. سعی کنید تا جایی که ممکنه از نور های طبیعی مثل پنجره برای روشن کردن اتاقی که مطالعه میکنید استفاده  کنید.

5.در محیط خیلی گرم درس نخونید! خصوصا زمستان ها که خیلی ها در گرم کردن اتاق زیاده روی می‌کنن، دمای مناسب اتاق ۲۴ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشه و بیش از این اندازه گرچه شاید برای بعضی ها در زمستان لذت بخش باشه ولی باعث خواب آلودگی و کاهش یادگیری میشه.

3- تاثیر نوشیدن آب در رفع خواب آلودگی

آب بنوشید، نوشیدن آب باعث کمتر شدن احساس خواب آلودگی شما میشه مخصوصا زمانی که خودتون برای نوشیدن آب از جا بلند بشید، تحرک داشته باشید و سعی کنید هر یک و نیم یا دو ساعت استراحت کوتاهی داشته باشید و از یک جا نشستن ،حبس خودتون در اتاق و البته تنبلی دوری کنید.

4- استراحت کافی

مهمترین مقوله در رفع خستگی و خواب آلودگی داشتن استراحت و خواب کافی شبانه اس. ساعت خواب شما نباید از ساعت 12 شب بگذره. در طول روز 7 الی 8 ساعت بخوابید و هرگز ساعت خوابتون رو تغییر ندید. سعی کنید صبح ها زود از خواب بیدار بشید و برای زود بیدار شدن، ساعت خواب شبتون رو عقب تر ببرید تا بتونید این تناسب 8 ساعت رو رعایت کنید. به عنوان مثال اگه قصد دارید صبح ساعت 6 بیدار بشید (که خیلی عالیه) بهتره شب ها ساعت 11 بخوابید.

5- داشتن تحرک کافی و پیاده روی

یک پیاده روی تند و تیز باعث افزایش آدرنالین درخونتون میشه و اندورفین هایی که احساس انرژی و هوشیاری رو در شما بر انگیخته میکنه توی خونتون رها می‌کنید. سعی کنید برای مدتی از فضای مطالعتون بیرون برید، نور خورشید به بدن شما یادآوری میکنه که روز هست. پردازش طبیعی بدن به طوریه که میدوه در طول روز باید هوشیار و شب خواب باشه.سعی کنید در طول مطالعه حتی اگه نمیتونید بیرون برید یا پیاده روی کنید از اون محیط کمی دور بشید و چن قدمی راه برید.

6- به ذهنتون فشار نیارید!

اگه در طول مطالعه استراحتی نداشته باشید، بی وقفه مطالعه کنید و درس بخونید با این کار مغز گلوتن خودش رو مصرف کرده و باعث خستگی ذهن و از دست دادن تمرکزتون میشه. پس سعی کنید همیشه استراحت هایی کوتاه هنگام پارت های مطالعاتیتون داشته باشید.

7- استفاده از میوه ها برای رفع خواب آلودگی

از میوه ها برای رفع خواب آلودگی استفاده کنید،خوردن میوه برای بیدار نگه داشتن‌تان فوق العاده است.

8- عوامل جسمانی و کمبود ویتامین ها

برای مطالعه عوامل فیزیکی در کنار آرامش ذهن، چیزی که بسیار تاثیر گذاره کمبود بعضی ویتامین ها مانند ویتامین (د) باعث کم شدن انرژی بدن و احساس خواب آلودگی در شما می‌شود.

9- برای درس خواندن برنامه ریزی مشخصی داشته باشید

برای درس خوندن خودتون برنامه داشته باشید. حتما این برنامه را تدوین کنید به طور مثال (یک فصل از درس ریاضی) و از مطالعه پراکنده،نامنظم و بدون برنامه اجتناب کنید.

10- مطالعه پس از خوردن غذا

بهتره مطالعه رو از اول صبح شروع کنید. مطالعه بعد از خوردن نهار باعث خواب آلودگی میشه، همچنین تا جای امکان از پرخوری بپرهیزید چراکه پرخوری هم باعث از دست دادن تمرکزتون میشه. بجای استفاده از غذای مضر از میان وعده های مغذی مثل میوه ها استفاده کنید. اما اینو به خاطر داشته باشید که هرگز وعده های غذایی رو حذف نکنید و همچنین با شکم خالی مطالعه نکنید.

11- درس خواندن با صدای بلند

گاهی اوقات با صدای بلند کتاب بخونید این کار دو تا فایده داره یکی اینکه باعث میشه هنگام مطالعه کمتر احساس خواب آلودگی کنید و یکی دیگه هم اینکه باعث افزایش تمرکز در شما میشه.

12-  نفس بکشید

تاجایی که می‌تونید نفس های آروم و عمیق بکشید. این کار باعث میشه اکسیژن رسانی به مغزتون بیشتر بشه و خواب آلودگی رو برطرف میکنه.

13- دوش بگیرید

اگه ممکن بود یه دوش آب ولرم مایل به سرد بگیرید این کار انرژی مغز شما رو بالا میبره.

 14- کافئین مصرف کنید

کافئین یه محرک قویه که با تحریک سلول های مغز به ما کمک میکنه که در هنگام مطالعه با خواب آلودگی خودمون مبارزه کنیم. قهوه یک منبع قوی کافئینه و مصرف قهوه در کل میتونه عملکرد مغز رو افزایش بده.

15-  آدامس بجویید

بله، آدامس جوییدن هم میتونه بهتون کمک کنه. تحقیقات نشون داده که جوییدن آدامس باعث افزایش سرعت گردش خون در مغز شده و به این ترتیب باعث خون رسانی بهتر به مغز میشه.همچنین اگه هنگام مطالعه آدامس بجویید باعث شکل گرفتن یک الگوی رفتاری در شما شده و علاوه بر رفع خواب آلودگی هنگام مطالعه میتونه به شما در به خاطر سپردن مطالب و یادآوری اونا کمک کنه.

16- گروهی مطالعه کنید

مطالعه گروهی یکی دیگه از راه های مقابله با خواب آلودگی هنگام مطالعه است. برای این کار کافیه چنتا از دوستاتون رو دعوت کنید تا باهم مطالعه کنید و از اونا بخواین همون مطلبی که شما مطالعه میکنید یا هر مطلب دیگه ای رو بخونن و هر وقت احساس خواب آلودگی کردین کافیه به بحث و گفت و گو با دوستانتون بپردازید، اگه مطلب یکسانی رو مطالعه میکردین از دوستتون بخواین نظرش رو راجب اون مطلب بگه و خودتون هم نظرتون رو در مورد اون مطلب بگین این کار دریادگیری و بخاطر سپردن مطالب خیلی کمک میکنه و مثل روش خلاصه نویسی میتونه به شما در مرور نکاتی که مطالعه کردین کمک کنه. اگه هم مطالبی که مطالعه میکردین یکسان نبودند بازم میتونید ازاین کارسود ببرید چرا که شنیدن مطالب جدید علاوه بر جذاب بودن میتونه خستگی رو از ذهن شما بگیره و از یکنواخت شدن موضوع جلوگیری کنه .

 

سخن پایانی

در این مقاله قصد داشتیم با معرفی بهترین روش های جلوگیری از خواب آلودگی هنگام مطالعه بهتون کمک کنیم تا از شر این معضل بزرگ که خیلی ها باهاش دست و پنجه نرم میکنن راحت بشید و بتونید با آرامش از درس خوندنتون لذت ببرید. اگه قصد دارید که توی کنکور یا پایه تحصیلیتون موفق بشید، بهتره از مشورت های یکی از رتبه برتر های رشته خودتون استفاده کنید. زیرا مسیری که این اشخاص بهتون نشون میدن، مسیریه که از مرحله آزمون و خطا گذشته و رسیدن به موفقیت در این راه ها تضمینیه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *